Ktoré kvety kvitnú ako prvé?

Prvé jarné kvety začínú kvitnúť v dobe, keď je na záhrade ešte sneh.
 

Viete, ktorí posli jari sú najkrajší?

Keď záhrada ešte odpočíva zimným spánkom, vľade leží sneh, ale na slnečných miestach už pučia prvé rastliny. Navzdory mrazu sa hrabú zo zeme, akoby sa nemohli dočkať novej sezóny. Stačí pár teplejších dní a svojou krásou osviežia celú záhradu.

Snežienky
Sú to práve tieto krehké, biele kvetinky, ktoré sa ako najodvážnejšie bojovníčky púšťajú do bitky s mrazom a snehom, spopod ktorého neraz vykúka ich hlavička. A hoci ešte môže vládnuť veľmi studené počasie, pohľad na snežienky dokáže snáď každého z nás v srdci rozohriať a po prvýkrát v roku nám dovoľuje pocítiť závan jari.
 

 

 

 

 

 

Krokus
Poznáte rozdiel medzi týmito dvoma skorými jarnými kvetinkami? Nie? Ani by ste nemohli. Ide totiž o dva názvy jedného rastlinného rodu. Je akurát pravda, že niektoré jeho druhy kvitnú na jar a iné na jeseň. Čo je však zaujímavé, tak ani to jesenné kvitnutie by sme nemali chápať ako neskoré, ale práve naopak, ako predčasné.

 

 

Fialky

Kto by ich nemal rád? Krásne, maličké, modré kvietky s ich príjemnou charakteristickou vôňou? Fialka, konkrétne fialka voňavá, je v lese a v záhradách rastúca kvetinka s veľkými fialovými kvetmi, podľa ktorých dostala aj svoje pomenovanie. Navyše ide o liečivú rastlinku, ktorej každá časť sa dá na niečo využiť. A keď náhodou natrafíte na fialku a budete sa čudovať, prečo vôbec nevonia, zrejme ste narazili na iný druh tohto rodu, a najskôr pôjde o fialku lesnú.

Prvosienky
Ako by sme mohli zabudnúť na prvosienky? Veď práve tieto kvetinky sú pomyselným kľúčom k jari. Ťažko si ju pomýlite s niečím iným, pretože má typické trúbkovité kvety žltej farby. Vďaka svojím hrubým koreňom môže na jednom mieste prežiť aj päťdesiat rokov!

Svojimi kvietkami nás prvosienka zvykne tešiť približne od konca marca až do mája. Nie je žiadny problém ju nájsť, pretože nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe, snáď okrem stredomorských oblastí je pomerne značne rozšírená.

Modravka
Možno tento kvietok nie je až taký známy, ako napríklad snežienka, takisto patrí k prvým poslom jari. Už v marci kvitnú jej blankytne modré kvety s bielym okom uprostred. Podobne ako šafran, aj modravka k nám prišla z Malej Ázie. No už sa u nás cíti ako doma a najlepšie sa jej darí na skalkách na slnečných miestach alebo stanovištiach s polotieňom.
 

 

Narcis
Aj narcisy nás tešia svojimi kvetmi už začiatkom jari, ba niektoré druhy, ako napríklad narcis cyklaménovitý, kvitne dokonca už koncom zimy. Má malé, zlatožlté previsnuté kvety a dosahuje výšku len pätnásť centimetrov. Ide teda o skutočne malý narcis, ale zároveň je treba povedať, že aj o jeden z najkrajších.

Skoro kvinte aj narcis biely, ktorý je vhodný nielen na skalky, ale pestovať ho môžete aj v interiéri v kvetináči, kde vás bude tešiť svojimi bielymi kvetmi.

Tulipány
Bez toho, aby sme si nespomenuli na tulipán, by sme tento článok nikdy nemohli ukončiť. Veď tieto rastliny s typickým farebným kalichom nám dokážu záhradu nesmierne skrášliť. Zaujímavé na nich je to, že aj keď sú už tradične spájané s Holandskom, ich skutočnou vlasťou je Turecko, teda Malá Ázia.

Ako prvý z ich rodu kvitne tulipán Kaufmannov, po ňom nasleduje tulipán Fosterov a nakoniec nás poteší tulipán Gregov. Takto nám tulipány kvitnú prakticky od marca až do júna.
 

Ak sa Vám článok páči, podporte nás zdieľaním na facebooku.

 

www.naturalgarden.sk