Palmový olej namiesto pralesa

 

Skrytá hrozba

Nebezpečie skryté v palmovom oleji sa nazýva nasýtené mastné kyseliny. Zatiaľ čo v 100 gramoch repkového oleje ich je len okolo 7 gramov, v palmovom oleji je to 49 gramov. A tak sa upchávajú cievy, čo môže viesť napríklad k infarktu.

Odporučenie vyhnúť sa konzumácii palmového tuku stojí aj v oficiálnych Výživových odporučeniach vydaných Spoločnosťou pre výživu. Tá spadá pod ministerstvo zdravotníctva. Docent Jan Pánek zo spoločnosti Profit institut, ktorý pracoval na odbornom hodnotení palmového tuku, doslova píše: „Asi jedinou výhodou palmového oleja je jeho nízka cena.“

Je však nutné nepliesť si palmový a kokosový olej. Ten prvý, „zlý“, sa vyrába z palmy olejnice guinejskej, ten druhý z rastliny menom kokosovník orechoplodý.

Palmový olej sa behom výroby stužuje, čo je jeden z nezdravých procesov. Ide o to, že rastlinné tuky sa rozpúšťajú pri omnoho nižších teplotách než tie živočíšne – napr. slnečnicový olej zostane vo fľaši tekutý, aj ak ho postavíte na mráz.

Ak teda nechceme na výrobu čokoládovej polevy na sušienky použiť masť, ale rastlinný olej, musíme ho stužiť – čo je chemický proces hydrogenácie, ktorý  zásadne zmení zloženie – vzniknú transnenasýtené mastné kyseliny, ktorých nadmerná konzumácia nám škodí. Podľa lekárov denne konzumujeme až šesťkrát väčšiu dávku, než je naše telo schopné bez ujmy spracovať. Aj preto pribúdajú infarkty a mozgové mŕtvice.

Palmy namiesto pralesa

Nejde len o naše zdravie. Palmový olej pochádza z palmy olejnice guinejskej, ktorá má pôvod v západnej Afrike, avšak dnes sa pestuje na mieste pralesov na Borneu či v Malajzii. V roku 1985 mali palmové plantáže len 1 500 km štvorcových, o 30 rokov neskôr už je to stonásobok. Viac než polovica monokultúrneho „lesa“ pritom vznikla na mieste pôvodných dažďových pralesov.

Existuje vedecká teória, s ktorou prišiel odborný časopis Environment and Planning, ktorá dáva do súvislosti prehnané pestovanie palmového oleja a epidémiu eboly – prudko totiž stúpli stavy plodožravých netopierov kaloňov, ktorí ebolu roznášajú.

Pôvodný prales je domovom množstva živočíšnych druhov – a nejde „len“ o nejaké pavúky či chrobáky, jeho klčovanie v prospech palmového oleja dohnalo na pokraj vyhubenia okrem iných aj tigra sumaterského. Rozpínavosť palmových spoločností si odnášajú aj miestny farmári. Korporácie, ktoré palmu pestujú alebo spracovávajú, aj niektorí veľkovýrobcovia, ktorí lacný olej používajú (teda aj Ferrero, ktoré ho pridáva do čokolád a  nutelly), argumentujú opačne: Dávame miestnym prácu. Väčšina z nich však mala prácu v poľnohospodárstve už predtým, starali sa o plodiny, z ktorých časť následne v danom regióne ľudia priamo skonzumovali, prípadne ich miestny roľníci predali.

Takto bohatnú nadnárodné firmy, ktoré dávajú miestnym smiešny plat. Podľa analytičky bezpečnosti potravín Jany Klápkovej, ktorá strávila niekoľko rokov v Indonézii, ide o ekvivalent 70€  mesačne pre mužov, ženy dostávajú polovicu.

Čo s tím? Tú najväčšiu moc máme v rukách my sami. Lenže spotrebiteľov, ktorí by študovali etikety výrobkov a odmietali kupovať také, ktoré palmový olej obsahujú, je menšina. Problémom je hlavne množstvo, v akom ho posledné dve tri generácie konzumujú. Súvisí zo vznikom viac než piatich desiatok chorôb vrátane celiakie, cukrovky, chorôb štítnej žľazy, zápalov, a dokonca môže stáť aj za rozvojom depresií.

Kde napríklad nájdete palmový olej

Tuky: Rama, Perla, Hera, Zlatá Haná, Iva

Sladkosti: Nutella, Snickers, Mars, Kofila, Kaštany, Milky Way, Fidorka, Banány v čokoláde, Tatranky, BeBe sušienky

Chipsy: arašidové chrumky, Tuc mini s makom

Cereálie: Cini Minis, Nesquick, müsli tyčinky

Paštiky: Svačinka od Hamé

Kosmetika: mydlo Fresh Touch od Dove, sprchový gél Fa Nature and care, zubné pasty Daily Signal White a Odol

 

Zdroj: https://ona.idnes.cz/palmovy-olej-vliv-na-zdravi-a-planetu-dwn-/zdravi.aspx?c=A150702_164004_zdravi_haa

Stoppalmovemuoleji.cz 11